Spartips

Spartips för den som är fattig

Genom att tänka långsiktigt så finns det mycket pengar att spara för den som är fattig. Tex:

 • Frys in överbliven mat
 • Baka sockerkaka istället för att köpa fika
 • Se över dina försäkringar
 • Läs tidningar på Internet
 • Undvik att använda kreditkort
  och dyra smslån
 • Jämför abonnemang för att sänka utgifterna
 • Skippa ölen, läsken och godiset en helg. Eller två…

Om du inte vill spara pengar på ett sparkonto så lägg dem under madrassen, i en burk eller vart som helst. Det viktiga är att du sparar och inte hur du sparar.

Inte ett måste att spara pengar på ett bankkonto

Visst är det bra att ha pengarna sparade på ett bankkonto. Det allra bästa är om man dessutom låser kontot för uttag så att man inte kommer åt dem under en viss tid. Och att skaffa autogiro som automatiskt drar några kronor varje månad.

Nu är det inte jättestor vits att spara på ett sparkonto om det rör sig om väldigt små summor kanske du tänker. Och det är faktiskt sant, för att små sparbelopp ger ingen ränta. Men det ger dig mindre chans att slösa pengarna på annat.

Se också: 28 ultimata spartips

Att spara pengar är en viktig och klok ekonomisk vana. Här är några tips på hur du kan spara pengar:

 1. Skapa en budget: Gör en lista över dina inkomster och utgifter för att få en översikt över din ekonomi. Detta kan hjälpa dig att identifiera områden där du kan minska dina utgifter.
 2. Minska onödiga utgifter: Gå igenom dina utgifter och identifiera områden där du kan spara. Det kan vara små saker som kaffeinköp eller större poster som matutgifter. Försök att hitta sätt att minska kostnaderna.
 3. Jämför priser: När du ska köpa något, jämför priser från olika butiker eller leverantörer. Det kan hjälpa dig att få det bästa möjliga priset och spara pengar.
 4. Förhandla: Tveka inte att förhandla om priser, särskilt om du köper större varor eller tjänster. Många gånger kan du få en bättre affär genom att bara fråga.
 5. Automatisera sparande: Ställ in automatiska överföringar till ditt sparkonto varje månad. Detta gör det enklare att hålla sig till ditt sparande och ser till att det blir av varje månad.
 6. Prioritera skulder: Om du har skulder, överväg att prioritera att betala av dem. Höga räntor på lån kan kosta dig mer i det långa loppet.
 7. Sök rabatter och erbjudanden: Använd rabatter, kuponger och erbjudanden för att spara pengar på dina inköp. Det finns många appar och webbplatser som erbjuder dessa tjänster.
 8. Investera: Överväg att investera dina pengar för att få avkastning på lång sikt. Det kan vara i aktier, obligationer eller andra investeringsalternativ.
 9. Nöj dig med begagnat: Ibland kan begagnade varor vara lika bra som nya, men till ett lägre pris. Överväg att köpa begagnade saker för att spara pengar.
 10. Bygg en nödfond: Försök att bygga upp en nödfond för oförutsedda utgifter. Det kan hjälpa dig att undvika att behöva låna pengar i händelse av oväntade utgifter.

Att spara pengar handlar ofta om att vara medveten om dina utgifter, göra kloka val och skapa goda ekonomiska vanor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *